Angst – Tandartsenpraktijk Wimmers – Goes

Angst

Angst

Bang voor de tandarts?

In Nederland komt angst voor de tandarts zeer veel voor. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zo bang voor dat zij de tandarts niet bezoeken. Als men het tandartsbezoek uitstelt, zal dat op den duur tandheelkundige problemen geven. Het tandarts bezoek is dan veelal complex omdat er dan veel problemen zijn. Dit werkt vaak weer angstversterkend.

De oorzaken van de angst zijn verschillend. Vaak zijn deze terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men een vervelende ervaring gehad bij de (school-)tandarts. Soms is de angst ‘afgekeken’ van de ouders. Soms zijn ‘griezelverhalen’ de oorzaak.
De angst betreft vaak verschillende aspecten van de behandeling. Angst voor pijn, angst om zelf niks te kunnen doen gedurende de behandeling, angst om te stikken, angst dat een zenuw of tong doorboord gaat worden. Het gaat hierbij vrijwel altijd om gevoelens en gedachten die niet realistisch zijn. Het is belangrijk is dat u uw angst bespreekt en er een vertrouwensband tussen u en ons ontstaat. Probeer ook aan te geven waar u specifiek bang voor bent. Schaam u in ieder geval niet voor uw angst.

Veelal is het mogelijk hier wat aan te doen door duidelijke afspraken te maken:

  • Bij het intake gesprek zal geen behandeling plaatsvinden.
  • Vaak spreken wij met u af dat het opsteken van uw hand inhoudt dat wij direct stoppen. U houdt zo controle.
  • Bedenk dat tandheelkundige technieken de laatste jaren verbeterd zijn.
  • Bedenk dat wij meer bange patiënten zien en u zich voor uw angst niet hoeft te schamen.
  • Laat u informeren wat u precies te wachten staat en wat er gaat gebeuren gedurende de behandeling.
  • Bedenk dat alle behandelingen goed verdoofd kunnen worden.
  • Soms kunnen wij u een kalmerend middel voorschrijven.

Wat kunt u van ons verwachten?

Wij zijn geen angsttandartspraktijk. We hebben echter begrip voor angst en inzicht in angstproblematiek. Meestal zijn we in staat het vertrouwen te winnen en angstpatiënten behandelbaar te maken. Wij bereiken al veel door ruimer tijd in te plannen en vooraf te informeren wat we tijdens de behandeling precies gaan doen. In sommige gevallen is de problematiek zodanig dat behandelen binnen onze praktijk niet haalbaar is. In deze gevallen gevallen zorgen wij voor een passende verwijzing.