Preventie

Preventie

Van groot belang voor een goede zorg voor uw gebit is de preventie van problemen. Hierin speelt u zelf een belangrijke rol, want bij de zorg voor het gebit hoort dagelijkse goede reiniging. Ook spelen invloeden als eten, drinken en roken een grote rol.

Om problemen tijdig te constateren en behandelen hanteren wij een controletermijn van een half jaar. Indien door de jaren heen blijkt dat u een probleemloos gebit hebt, kan worden overwogen de controletermijn te verlengen tot een jaar.
Wij maken over het algemeen meteen een afspraak met u voor de volgende controle. Dit houdt wel in dat onze agenda steeds 6 maanden vooruit loopt. Indien u een afspraak verzet, kan daarom soms de nieuwe controle afspraak pas enkele weken later ingepland worden.
Patiënten met een volledige gebitsprothese (zonder implantaten) adviseren we een controletermijn van twee jaar.

Gebitsreiniging

Bacteriën in de mond zetten de suikers en zetmeel uit uw voeding om in tandplaque. Tandplaque is een wit-geel laagje op de tanden en kiezen, het veroorzaakt gaatjes en tandvleesproblemen. Wanneer u de plaque niet tijdig verwijdert kan het verkalken en zo tandsteen vormen.
Aan tandsteen hecht zich makkelijk nieuwe plaque. Het is dus belangrijk de plaque van de tanden te verwijderen.

Wij adviseren 2 tot 3 x daags 2 minuten te poetsen, bij voorkeur met een elektrische borstel. Ook is het belangrijk tussen de tanden door te reinigen, dit kan met floss-draad, tandenstokers of ragertjes.

Indien nodig kunnen wij u voor extra zorg doorverwijzen naar onze preventie-assistentes. Indien sprake is van grotere tandvleesproblemen verwijzen wij u door naar de mondhygieniste.

Lees meer in de folder Tandenpoetsen
Lees meer in de folder Elektrisch Poetsen
Lees meer in de folder Flossdraad
Lees meer in de folder Ragers
Lees meer in de folder Tandenstokers

Eten en drinken

De grootste gevaren voor uw gebit in eten en drinken zijn suikers en zetmeel en zuren. Suikers en zetmeel worden door bacteriën in de mond omgezet in plaque, wat zuur is en gaatjes (cariës) veroorzaakt. Het aantal keer per dag dat u iets zoets eet of drinkt noemen we het aantal zoetmomenten. Het aantal zoetmomenten per dag is van groter belang op het ontstaan van plaque en cariës (tandbederf) dan de hoeveelheid zoetigheid die genutigd wordt. (vergeet ook niet koffie en thee met suiker en andere zoete dranken mee te tellen).

Zure dranken als b.v. vruchtensappen en frisdranken kan de tanden en kiezen aantasten. Het glazuur lost op, een proces dat we tanderosie noemen. Light-frisdranken zijn net als gewone frisdranken erg zuur. Het drinken van light-frisdranken verkleint wel de kans op cariës, maar niet die op erosies. Omdat het glazuur na het drinken van zure dranken een tijd nodig heeft om te herstellen, moet minimaal een uur gewacht worden met het poetsen van de tanden.

Lees meer in de folder Eten Drinken en een Gezond Gebit
Lees meer in de folder Tanderosie Hoe Voorkom Je Dat?

Voor kinderen geldt bovenstaande nog meer. Melktandjes zijn “zachter” en daardoor gevoeliger voor invloeden vanuit het eten en drinken. Zo is een zuigfles of tuitfles risico vergrotend, omdat deze de duur van een zoetmoment verlengt. Ook kunnen kinderen niet tegen de gebruikelijke zoetvervangers; daarom zit in veel voeding babyvoeding en drank suiker verwerkt.
Lees meer in de folder Voorkom tanderosie bij uw kind   Zie ook Kindertandheelkunde onderaan de pagina.

Roken

Roken heeft naast schadelijke invloeden op de rest van uw lichaam ook een nadelige invloed op uw mondgezondheid. De nicotine onderdrukt de afweer, waardoor een roker grotere kans heeft op infecties. Tandvlees en kaakbot kunnen aangetast worden, waardoor de tanden en kiezen los gaan staan.
De wondgenezing wordt negatief beïnvloed door roken. Het ruiken en proeven vermindert door roken. De tanden en kiezen verkleuren gelig door roken en het geeft een onaangename mondgeur. Roken vergroot ook de kans op het ontstaan van mond-, tong- en keelkanker.
Stivoro kan u helpen met stoppen, kijk op de website of bel (tel. 0900 -9393, € 10 ct/pm).
Lees meer in de folder Roken en Mondgezondheid